Tokaj & Co

Tokaj

Navnet Tokaj er af slavisk oprindelse og stammer fra „STOKAJ“, i den overførte betydning er det sammenfletningen mellem to floder, Bodrog-floden og Tisza-floden. Vindyrknings areal Tokaj ligger i Dolný Zemplín region i den sydøstlige del af Slovakiet og er forbundet med vindyrkningsområdet, der ligger i Ungarn. Dette område er Slovakiets mindste og samtidligt mest attraktive vindyrkningsområde. Det er dannet på den sydlige skråning af Zemplínske vrchy, hvor vinstokke har været dyrket i mere end to årtusinder. Her ligger landsbyerne Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové mesto, Veľká Tŕňa og Viničky. Tokajs vindyrkningsområde er et af de få områder i verden, hvor man kan dyrke druer, som er egnet til produktion af naturlige søde vine.
Vindyrkning i dette område er kendt fra tiderne under den romerske dominans, hvor regionen var en del af panonia. Efter det romerske imperiums sammenbrud var det slaverne, der fortsatte med at dyrke vindruer. Den store udvikling af vinavl i dette område tilskrives de italienske bosættere i det 13. og 14. århundrede, som bragte ny dyrknings erfaring, men også den basale sort af Tokaj vin Furmint De fleste af de vinkældre i Tokaj kommer fra den tyrkiske krigs tid i det 16. og 17. århundrede, hvor de blev tilbygget som husly til mennesker og deres ejendele fra plyndrende soldater. Vinproduktions technologien forbedrer sig efterhånden. I året 1650 kan man i den Latin-Ungarske ordbog, udgivet af Fabricius Balász, for første gang møde ordet cibéber (rosiner). der under gunstige vejr og særlige klimatiske forhold kan danne druesorter, der så angribes af den ædle skimmel Botritis cinerea Persoon.
Den første Tokaj-vin sort (fra den ungarske „aszú“ eller „puttonyos vin“) blev lavet i påskeferien i året 1650 i Sárospatak af Sepsi Laczko. Den blev produceret til Juraj Rákoczis enke Zuzana Lórantffy og blev døbt Maté. Allerede i året 1655 blev samlingen af cibéber / rosiner godkendt i Ungarn, og det var grundlaget for teknologien i fremstilling af Tokaj-vine. Det bemærkelsesværdige kapitel i Tokaj-vinens historie er forbundet med navnene af nogle berømte mennesker, som konsumerede denne vin. Tokaj vin måtte i hvert fald ikke mangle på monarker, konger, kejsere eller prinsers bord.De mest berygtede i denne retning var de russiske tsarer, som havde deres meget dyrebare Tokaj vine, fra ældre årgange, i vinkældre i Sankt Peterburg. Blandt de mange beundrere af Tokaj vin var også Anatol France, Voltaire, Cromwell, Napoleon og Ľudovít XIV. I denne periode fik Tokaj-vinen et kaldenavn – Vinum regum – reg vinorum, som i den dansk oversættelse betyder kongernes vin – konge af vin.
Det siges, at Tokaj vin er en eliksir af evig ungdom.Det hævdes generelt, at Tokaj-vine har en helbredende virkning. „At det har gavnlige helbredseffekter er ikke kun en rygte, som folk har troet på fortiden. I 1995 på Det Forenede Kongeriges Fakultet i Bratislava blev Tokaj-vinene vist at være en naturlig kilde til antioxidanter og mineraler som magnesium, calcium og kalium. Lignende resultater er opnået ved den undersøgelse, de har lavet i Prag. Så i små mængder fungerer de som en forebyggelse af hjerte-kar-og kræftsygdomme.“ Tokaj-vins specifikke og unikke smag er takket være rigelige sollys, men også den jord, hvor vinstokkene dyrkes. Jordbunden er dannet af sten af vulkansk oprindelse, som er god til at akkumulere meget varme. Vejret spiller også en meget vigtig rolle. Et langt, solrigt efterår gør, at de modnende bær bliver angrebet af den ædle skimmel Botritis cinerea, som tørrer bærene og så bliver de til cibeber – rosiner, disse er uerstattelige ved produktionen af Tokaj-vin i den bedste kvalitet. Århundredes forsøg med vinstokke er grundlaget for produktionen af Tokaj-vine. Vinstokkene som Furmint, Lipovina og Gul Muskat skal anvendes i de specificerede mængder.En af de andre mange specifikationer er også den oprindelige teknologiske proces ved produktion og modning af disse vine. Nutidens produktion af de verdensberømte Tokaj-vine er en fortsættelse af den rige tradition for vinfremstilling og vindyrkning i den slovakiske del af Tokaj-regionen. Det fremragende ry af slovakiske Tokaj-vine fra Tokaj & CO kan også fremvise et stort antal guld- og sølvmedaljer fra vigtige internationale konkurrencer. „Tokaj er godt at forbruge også for dens helbredende virkninger. Bare 50 cl Udvælgelses vine, eller i det mindste et glas tør vin Tokaj Denne påstand er ikke blot en rygte, som folk har troet i fortiden,men det er en kendsgerning bekræftet af det medicinske universitet.I 1995, det medicinske fakultet Comenius-universitetet i Bratislava gennemførte ekspertise Tokaj vine, som viste sig at være en naturlig kilde til antioxidanter og mineraler såsom magnesium, calcium og kalium.Lignende resultater bragte også en undersøgelse foretaget af gjort ved universitetet i Prag. De har fundet ud af, at i små mængder Tokaj vin virker som en forebyggelse af hjerte-kar-og kræftsygdomme.
Tufs kælder er skåret i vulkansk sten og vinproducent Tokaj&Co har den længste kælder, der måler 2,5 km. Tuf kælder er specifik hovedsageligt, det har en konstant temperatur i kælderen ca. 10°C og en lavere relativ fugtighed 90%. Kælderen domineres af sorte svamp "Cladosporium cellare" hvem lever på dampen af vin og alkohol. Den lever i en smuk symbiose med Tokaj-vin.